Ervoor zorgen dat uw debiteuren de openstaande facturen tijdig betalen is op zichzelf al een flinke kunst. Tegelijkertijd de klantrelatie in stand houden is daarbij een extra uitdaging. Soms lijkt het haast alsof debiteuren het als sport zien om een factuur zo laat mogelijk betalen. Vaak komen zij op het laatste moment of na de tweede herinnering pas in actie ensoms ook dan niet. Een wanbetaler vraagt daarom om een zeer specifieke aanpak die wat meer aandacht vergt. Juristu heeft ervaring met wanbetalers en helpt u dan ook graag!
Wat is een wanbetaler?
Een wanbetaler is een persoon of organisatie, die gebruik heeft gemaakt van een product of service, zonder hiervoor betaald te hebben. Deze term wordt al snel ingezet;. wanneer iemand 1 of 2 dagen over de betalingstermijn heen gaat. Echter, zijn er ook gevallen dat iemand een wanbetaler is, na de tweede betalingsherinnering of wanneer er zelfs later een reactie uitkomt.
Er zijn helaas veel bedrijven die het zo ver laten komen. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan liquiditeitskrapte, gebrek aan groei of het bedrijf is niet rendabel genoeg. Bij een gebrek aan groei komt het voor dat bedrijven de liquide middelen inzetten om mogelijke groeikansen te financieren en niet om openstaande facturen te betalen.
Wanbetaling en Juristu
Bij Juristu kunt u terecht voor hulp en tips om af te rekenen met wanbetalers en tegelijkertijd de klantrelatie te behouden. Schakel Juristu incassobureau in voor meer tips en informatie op het gebied van wanbetalers. Neem contact op met Juristu incassobureau.
Een wanbetaler aanpakken: hoe doet u dit?
Heeft u uw eigen bedrijf en heeft u te maken met iemand die niet betaald? Dan vraagt u zich vast af: “wat te doen tegen wanbetalers?”. Een wanbetaler herkennen is de eerste stap. Vervolgens is het belangrijk om de die persoon aan te pakken. Hiervoor hebben wij een aantal tips voor u opgesteld die we graag willen delen.
Het tijdig herkennen van een wanbetaler
Een wanbetaler tijdig herkennen is een van de effectievere manieren om het tegen te gaan. Vooraf een kredietwaardigheidscheck doen is bijvoorbeeld een goede zet voordat u met iemand een samenwerking aangaat. Mocht er bij de kredietwaardigheidscheck sprake zijn van onvoldoende rendement of liquiditeitskrapte, dan weet u bij voorbaat al dat u te maken heeft met iemand die u potentieel niet zal gaan betalen.
Houd het lijntje kort
Wanneer u zaken doet met een wanbetaler is het belangrijk om het lijntje zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat u zo kort mogelijk na het overschrijden van de betalingstermijn de herinnering er uit wordt gestuurd. Als u dit doet, doorloopt u het proces sneller en is er een grote kans dat de wanbetaler eerder betaald. Ook toont u hiermee aan dat u er kort op zit en zal de wanbetaler merken dat er geen ruimte is om langer te wachten met het betalen van de factuur.
Neem snel contact op
Verder is het belangrijk om spoedig contact op te nemen met de wanbetaler als u merkt dat de betalingstermijn overschreden wordt. Een goede tip daarbij is om telefonisch contact op te nemen met de debiteur. Telefonisch contact is namelijk een stuk meer proactief dan een e-mail of brief en zal sneller voor een antwoord zorgen en hopelijk ook sneller een betaling teweeg brengen. Daarnaast is een telefonisch gesprek vaak persoonlijker en krijgt u hiermee de kans om een goed gesprek te voeren, wat bevorderlijk is voor de relatie met uw klant.
Schakel de hulp in van een incassobureau
Als u dit proces zelf al doorlopen heeft, dan is het goed om te weten dat overige stappen ook door een incassobureau uitgevoerd kunnen worden. Door Juristu als incassobureau in te schakelen kunnen wij voor u aan de slag gaan om vorderingen te incasseren en te ontvangen. Als een van uw wanbetalers door een incassobureau aangesproken wordt zal dit een stuk dwingender overkomen en is de kans aanzienlijk groter dat de wanbetaler overgaat op betaling van openstaande facturen.