Hoe belangrijk is de WIK brief ( wettelijke incassokosten brief) bij incassozaken?

Juristu Wik brief

Ten eerste is er een onderscheid tussen particulieren en ondernemers. Particulieren hebben meer bescherming en dat is ook maar goed ook. Een particulier maakt minder mee dan een ondernemer. de overheid gaat er van uit dat die echt wel weet wat die doet. Een ondernemer hoeft dus niet eerst een WIK brief te ontvangen, alvorens u incassokosten door berekend. Stuur de particulier eerst de WIK brief, deze kunt u hier downloaden.

Zijn er direct incassokosten verschuldigd?

Voor een ondernemer wel, die is de incassokosten direct verschuldigd. Ook in de minnelijke fase. Neemt niet weg, indien een debiteur/wanbetaler de vordering of de incassokosten niet betaald er alsnog een gerechtelijke incassoprocedure moet opgestart worden om de incassokosten te incasseren. Dan worden ook alle gerechtelijke kosten mee genomen en zal de debiteur/wanbetaler die moeten betalen. Veelal denken ondernemers er mee weg te komen, door niet te betalen, maar in de praktijk is dat anders. Men betaald uiteindelijk de gehele vordering inclusief incassokosten.


Particulier eerst WIK brief sturen

De consument heeft deze bescherming, er moet  volgens de WIK eerst een kosteloze aanmaning plaatsvinden waarbij men 14 dagen de tijd krijgt om alsnog te betalen. In deze aanmaning moeten de gevolgen van het uitblijven van de betaling, waaronder de vergoeding van de incassokosten, worden vermeld. Soms is het niet verstandig om eerst een WIK brief te sturen, indien het bijvoorbeeld een huurder betreft die de laatste maand huur niet betaald. Die misbruiken de WIK brief om tijd te rekken. De WIK brief komt immers pas ter sprake zodra er een gerechtelijke procedure komt. Dan zal de rechter vragen naar de WIK brief.

Bovenop de incasso blijven zitten

U heeft openstaande facturen, u heeft er al gauw te veel. Essentieel is om korte lijnen te houden. U spreekt een betalingstermijn af, zeg 30 dagen, dat is immers de wettelijke termijn, indien u niets heeft afgesproken. Na de 31e dag geen betaling ontvangen? Stuur dan de WIK brief, particulier of ondernemer. Dan weet de debiteur met wie ze te maken hebben. Diensten of goederen die zijn immers geleverd, de service is goed, er zijn geen klachten. dus op tijd betalen. U bent immers geen bank.

Na 14 dagen nog geen geld?

Geef dan uw vordering aan incassobureau Juristu, wij starten dan eerst het minnelijke traject en proberen door middel van juridische onderbouwing de vordering te incasseren, lukt dit niet in 1o werkdagen, dan gaan we dagvaarden. Uiteraard kennen we dan het dossier beter en kunnen we ook de haalbaarheid inschatten op de debiteur.

Incassozaken?

info@juristu.nl

of vul het formulier nu incasseren in op de website: